Heim   >   Nyhende   >   Tilleggspoeng for yrkesfaglærte

Tilleggspoeng for yrkesfaglærte

Lesarinnlegg av Vebjørn Leite Olsen, ungdomskandidat for Kinn Høgre og fylkesleiar i Unge Høgre:

Ingen av oss som går på skole nå vet hva vi skal leve av i fremtiden. Vi vet ikke hva slags kunnskap vi trenger for å holde oss relevante i arbeidslivet til vi er 70, om vi må bytte jobb i løpet av karrieren fordi robotene tar over, eller om det vi lærer om nye oppfinnelser i naturfag i morgen vil være utdatert om 5 år. Men én ting vet vi, og det er at vi er avhengige av mennesker som har teknikken i bunn. Mennesker som har fagkunnskapen til å forstå sammenhengene og som er gode på å omstille seg.

Seks av ti NHO-bedrifter sier de mangler ansatte med rett kompetanse. Både NHO og LO mener det er viktigere enn noen gang at en har muligheten til å konkurrere i et stadig mer globalisert marked. Det er flere måter få til det.

For det første trenger vi å jobbe for at flere velger yrkesfag. For det andre er det viktig at vi satser mer på realfag. Men for det tredje trenger vi at flere velger å ta en kombinasjon av yrkesfag og høyere utdanning. Vi trenger folka som går på elektro før de går over til ingeniørstudiet eller de som går helse- og oppvekstfag før de tar utdanningen som sykepleier. Vi trenger rett og slett flere av dem som har bred erfaring fra både det praktiske og teoretiske. Derfor vil vi i Unge Høyre gi ekstrapoeng til de som har fullført fag- eller svennebrev og som i tillegg vil ha en høyere utdanning.

Dette vil gi en ekstra gulrot for dem som vurderer å gjøre begge deler. Det vil også gi en god signaleffekt. Erfaringene de som går yrkesfag får gjennom skolegang og opplæring i bedrift er like viktig som studiespesialiserende for at vi skal sammen skal kunne gjøre Norge bedre.